Diversity has a Future. The European Project. Reconciled Diversity?

For over 60 years Europe has been developing a historically unique project: the European Union. The founding principle and aim of the decades-long efforts for reconciled diversity is to overcome the idea of ​​nationhood and the demarcating identities towards a supranational democracy, which is sensitive to different cultural influences and securing long-term peace.

In 2015, we commemorate important historical events in European history: The Congress of Vienna in 1815 attempted to secure peace through a balance of powerful nations in Europe and the world that has been colonized by them. The ultimate failure of this idea was marked by the end of the second world war in 1945 that left the then Europe as a field of ruins and the colonial domination of Europe in the world broke. From this point zero of the European history of which Auschwitz had become the cipher the vision of a united Europe that wanted to overcome nationalism gradually emerged.

The project of European unification is currently questioned at various levels: politically by a comeback of national concepts, economically by growing social inequality and lack of prospects for entire sectors of the population within European societies, culturally by encounter of diverse cultures, ideologies and religions, producing – in addition to enrichments – conflicts and diffuse fears.

The autumn conference of the Catholic Academic Association Austria in cooperation with the House of the European Union ín Vienna questions the nature of the European project from an interdisciplinary perspective considering its potentials and necessary advancements, and his vision of a democratically supported reconciled diversity of European civilizations.

The conference is held in German language.

Vielfalt hat Zukunft. Das Projekt Europa. Versöhnte Verschiedenheit?

KAVÖ -Herbsttagung 2015

Programm:

Freitag, 20. November 2015
Haus der Europäischen Union, Wipplingerstraße 35, 1010 Vienna

18:00 Erweiterungskommissar Dr. Johannes Hahn

Politik im Fokus
18:30 Vize-Präsidentin des EU-Parlaments Ulrike Lunacek | Das Europäische  Parlament emanzipiert sich – es darf und muss noch mehr sein!

19:00 Paul Lendvai | Europäische Perspektiven – Zwischen Europäisierung
und Renationalisierung. Die besondere Verantwortung der Entscheidungsund
Deutungseliten in einer kritischen Phase der europäischen Politik.
Moderation: Alexandra Föderl-Schmidt

Samstag, 21. November 2015

Otto-Mauer-Zentrum, Währinger Straße 2-4, 1090 Wien

Primat der Wirtschaft
9:00 Stephan Schulmeister | Der Prozess der europäischen Desintegration.
Wirtschaftliche Brennpunkte der Europadebatte

Gesellschaft als Basis
9:45 Mohamed Bassam Kabbani | Herausforderungen sind Chancen. Eine islamische
Perspektive. Wie die Präsenz muslimischer MitbürgerInnen in Europa zur kulturellen,
politischen und religiösen Bereicherung werden kann.

10:30 Kaffeepause

11:00 Rainer Münz | Demografische Fakten und gesellschaftliche Umbrüche.
Kultur und Religion – beharrende Faktoren?

11:45 Cornelius Hell | Der Gläserne Vorhang. Kultur- und Mentalitätsgrenzen,
die vom Eisernen Vorhang geblieben sind. Ein Blick auf die unterschiedlichen
Kulturlandschaften, religiösen Szenen und Mentalitäten in Mitteleuropa.

12:30 Regina Polak | Wertegemeinschaft Europa? Eine Skizze der Wertelandschaft (West)  Europas und der Beitrag von Werthaltungen der Bevölkerung zum Projekt Europa.

PAUSE mit Mittagsimbiss, 13:00 bis ca. 13:45

Podium: Europäische Ausblicke
13:45 Podiumsgespräch mit Anneliese Rohrer/Michael Kuhn/Filip Radunovic
Moderation: Rudolf Kaisler